Biblioteka filmów technologicznych produkcji wędlin w warunkach domowych

Filmy pochodzą ze strony Wędzarnicza Brać® (Oficjalna Grupa) i są dostępne w serwisie YT.

Materiały autorstwa:

mgr. inż. Andrzej Piątek – technolog żywności

Pan Jan – mistrz masarski

Rozbiór półtuszy

Ostrzenie noży

Rozbiór półtuszy, na części zasadnicze

Wykrawanie

Wykrawanie cd..

Klasyfikacja

Rozbiór bez komentarza

Rozbiór ćwierci wołowych

Rozbiór ćwierci przedniej

Rozbiór ćwierci tylnej na wisząco

Rozbiór ćwierci tylnej metodą tradycyjną

Obróbka i klasyfikacja mięśni ćwierci tylnej

Wykrawanie i obróbka łopatki

Wykrawanie szyi oraz karku z klasyfikacją

Jelita, osłonki, przyprawy

Jelita naturalne

Osłonki sztuczne

Wiązanie osłonek

Przyprawy

PEKLOWANIE

Peklowanie Informacje i zasady ogólne

Peklowanie na mokro

Peklowanie metoda Szczepana

Peklowanie tabela Dziadka

Azotan sodu vs saletra – zasady działania

Dodatki i pozostałe składniki solanki

Inne metody peklowania

Peklowanie na sucho i nastrzyk solanką

WYRÓB WĘDZONEK

Przygotowanie surowców do wędzenia

Sznurowanie baleronów i szynek

Osuszanie surowca, faszerowanie boczków

Wygrzewanie wędzarni i wędzenie

Obróbka termiczna i prezentacja wyrobów

KIEŁBASY

Informacje ogólne i zasady

Temperatura surowców podczas rozdrabniania

Rozdrabnianie i mieszanie

Nadziewanie i wiązanie kiełbas grubych

Nadziewanie kiełbas cienkich, flokowanie

Odkręcanie, przewiązywanie, układanie w zwoje

Kabanosy – mieszanie, nadziewanie, odkręcanie

Wędzenie i obróbka termiczna kiełbas

Trwałość wyrobów domowych

Prezentacja wykonanych wyrobów

Wyroby podrobowe

Przygotowanie surowców

Rozdrabnianie surowców

Salcesony

Kiszka pasztetowa

Kaszanki

Prezentacja wykonanych wyrobów

Wyroby drobiowe

Oczyszczanie drobiu i podział na elementy

Trybowanie i klasyfikacja

Peklowanie suche

Kurczak wędzony

Pierś indycza wędzona

Kurczak faszerowany

Prezentacja wykonanych wyrobów

Wyrób konserw

Klasyfikacja surowców

Peklowanie

Rozdrabnianie

Mielonka wieprzowa

Mortadela

Boczek i słonina konserwowa

Wady konserw

Prezentacja wykonanych konserw

Wyroby w praskach i szynkowarach

Informacje wstępne

Rozdrabnianie surowców

Blok trójkolorowy

Słonina prasowana

Mielonka z otoczką z galaretki

Prezentacja wykonanych wyrobów

Wędzenie ryb

Oczyszczanie i porcjowanie

Solenie

Przygotowanie do wędzenia

Wędzenie

Prezentacja wykonanych wyrobów

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki