Blok ciasto

Blok

Składniki:

– 1 kostka masła,

– 1 kostka margaryny,

– 2 niepełne szklanki cukru,

– 0,5 kg mleka w proszku (ja daję czerwone „łaciate”),

-ok. 80 dag herbatników,

– ok. 20 dag (rozdrobnionych) orzechów lub rodzynki (opcjonalnie zależnie od upodobań)

– kakao w  ilości zależnej od upodobań (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Do dużego garnka wrzucić: masło, margarynę, cukier i dodajemy ok. 0,5 szklanki wody. Wszystko doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.

Herbatniki pokruszyć i dodać do masy mlecznej.

Można dosypać bakalie i ewentualnie kakao. Wszystko dokładnie wymieszać i ciepłą masę przełożyć do formy. Przestudzoną masę wstawić do lodówki na ok. 12 godz.

Uwaga! Zamiast formy można użyć suchych wafli. Masę wylać na jeden wafel, przykryć drugim i docisnąć. Zostawić do zastygnięcia.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego