Blok
Składniki:
– 1 kostka masła,
– 1 kostka margaryny,
– 2 niepełne szklanki cukru,
– 0,5 kg mleka w proszku (ja daję czerwone „łaciate”),
-ok. 80 dag herbatników,
– ok. 20 dag (rozdrobnionych) orzechów lub rodzynki (opcjonalnie zależnie od upodobań)
– kakao w ilości zależnej od upodobań (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka wrzucić: masło, margarynę, cukier i dodajemy ok. 0,5 szklanki wody. Wszystko doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
Herbatniki pokruszyć i dodać do masy mlecznej.
Można dosypać bakalie i ewentualnie kakao. Wszystko dokładnie wymieszać i ciepłą masę przełożyć do formy. Przestudzoną masę wstawić do lodówki na ok. 12 godz.
Uwaga! Zamiast formy można użyć suchych wafli. Masę wylać na jeden wafel, przykryć drugim i docisnąć. Zostawić do zastygnięcia.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego