Chipsy ze skórek – Chicharron

Chipsy ze skórek – Chicharron, Pork Rinds

Składniki:

– skórki wieprzowe,

– sól,

– olej

Skórki najlepiej jak najcieńsze pociąć na paski i oczyścić z tłuszczu.

Następnie w dużym garnku z wodą (osoloną) gotować skóry ok 2h.

Pu ugotowaniu i wyjęciu z wody oraz lekkim ostygnięciu należy pokroić skórki na paski, a później kwadraciki. Tak przygotowane skórki suszymy w piekarniku lub suszarce do grzybów. Nie pieczemy. Dobrze suszy termoobieg i lekko uchylone drzwiczki.

Suszymy, aż skórki zrobią się twarde.

Teraz wysuszone skórki możemy przechowywać lub wykonać z nich chipsy – chicharron.

Rozgrzewamy olej np we frytkownicy i wrzucamy pojedynczo skórki, jak frytki.

Pęcznieją bardzo szybko. Podczas pieczenia w głębokim oleju dobrze jest je przewracaći zanurzać np. widelcem w oleju, aby całkowicie spęczniały. Po upieczeniu wykładamy nap na ręcznik papierowy celem zebrania tłuszczu. Można jeszcze dodatkowo jej osolić.

Smacznego.