Chleb na gorąco z serem oryg. “Kepta duona”

Jest to oryginalna, Litewska przekąska do piwa.

Składniki:

  • chleb żytni, ciemny, najlepiej z kminkiem z mąki pełnoziarnistej – 1 szt
  • majonez 4 czubate łyżki
  • ser np typu Mozzarella lub inny żółty dobrze ciągnący się na ciepło – ok. 20dkg
  • czosnek – 2 ząbki

Ilość składników może być inna wg własnych upodobań smakowych.
Chleb dobrze jak jest lekko czerstwy. Łatwiej kroi się na paski.

Opis wykonania:

1. Chleb pokroić na słupki o boku ok 1cm, jak frytki.
2. Ser starkować na wiórki jak do piccy.
3. Czosnek obrać

4. Pokrojony chleb opiec w głębokim oleju na kolor złoty. Można to zrobić na patelni lub we frytkownicy. Przełożyć do głębokiej miski.

5. W dowolnym naczyniu umieścić potarkowany ser, dodać majonez i roztarty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać.

6. Do opieczonych słupków chleba (“frytek”) dodać wcześniej wymieszany ser z majonezem i czosnkiem. Dokładnie rozprowadzić ser z majonezem, tak aby każdy kawałek chleba był nim pokryty (ja to robiłem gołą łapką najlepiej wychodzi 

7. Wymieszany chleb z serem w szklanym naczyniu wstawić do piekarnika lub mikrofalówki i podgrzewać do momentu, aż zacznie się ser rozpuszczać. Po rozpuszczenia się sera wyjąć naczynie z chlebem i przemieszać wszystko łyżką. Można jeszcze trochę podgrzać. Ważne, aby sera nie zagotować.

8. Usiąść z rodziną przy stole i kosztować koniecznie z piwem lub kwasem.

Ostrzegam, że jest to potrawa bardzo kaloryczna i sycąca, jak cała kuchnia Litewska. 

Wykonana potrawa jest bardzo zbliżona smakiem do oryginału. Różnica może wynikać z rodzaju użytego chleba i sera. Chleby Litewskie są ciężkie, ciemne, zazwyczaj pełnoziarniste z mąki żytniej i z dużą ilością kminku.

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego!