Chleb tostowy

Od dość dawna wkurzały mnie chleby tostowe kupowane w sklepach (zawsze albo miały zapach pleśni albo już w środku były zielone) postanowiłam piec swój chleb tostowy, zwłaszcza, że moje dzieci (chyba tak jak większość dzieciaków) uwielbiają tosty.

Przepis na chleb o masie 750g
Składniki:
270 ml wody,
1,5 łyżki oleju,
1,5 łyżeczki soli,
1,5 łyżki cukru,
2 łyżki mleka w proszku,
0,5 kg mąki pszennej,
1,5 łyżeczki drożdży suszonych

Wszystkie składniki wrzucam do automatu i wyrabiam. Wyrobine ciasto:

Przekładam do foremki i odstawiam do wyrośnięcia (chleb wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika:

Po wyrośnięciu:

Nagrzewam piekarnik do 190 st i piekę ok.40-45 min; w czasie pieczenia kilkakrotnie spryskuję piekarnik wodą ze spryskiwacza.

Smacznego