Tak przygotowany chrzan jest bardzo mocny, ostry. Medal temu kto zjadłby na raz taką ilość tego chrzanu co widać na zdjęciu (ok 1/2 małej łyżeczki) bez łez i grymasu na twarzy 🙂
Składniki:
- ok. 1 szklanki oczyszczonego korzenia chrzanu (pokrojony w kawałki ok.1-2 cm),
- sok z połowy cytryny,
- pół łyżeczki cukru,
- pół łyżeczki soli,
- ok. 2 łyżek śmietany (12% lub 18%)
Oczyszczony i pokrojony na kawałki chrzan włożyć do pojemnika blandera, przykryć i rozdrobnić. Kiedy będzie starty na wiórki dodać: sok z cytryny, sól cukier i śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu sprawdzić konsystencję i smak (uwaga ma moc!), jeśli jest za gęsty można dodać przegotowanej wody, jeśli za mocny można dodać śmietanę lub np. buraczki starkowane – będzie ćwikła J. Ponownie zmiksować. Przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić. Przechowywać w lodówce.