Chrzan domowy

Tak przygotowany chrzan jest bardzo mocny, ostry. Medal temu kto zjadłby na raz taką ilość tego chrzanu co widać na zdjęciu (ok 1/2 małej łyżeczki) bez łez i grymasu na twarzy 🙂

Składniki:

  • ok. 1 szklanki oczyszczonego korzenia chrzanu (pokrojony w kawałki ok.1-2 cm),
  • sok z połowy cytryny,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • ok. 2 łyżek śmietany (12% lub 18%)

Oczyszczony i pokrojony na kawałki chrzan włożyć do pojemnika blandera, przykryć i rozdrobnić. Kiedy będzie starty na wiórki dodać: sok z cytryny, sól cukier i śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu sprawdzić konsystencję i smak (uwaga ma moc!), jeśli jest za gęsty można dodać przegotowanej wody, jeśli za mocny można dodać śmietanę lub np. buraczki starkowane – będzie ćwikła J. Ponownie zmiksować.  Przełożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić.  Przechowywać w lodówce.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki