Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe – idealne na okres jesienny.

W smaku przypomina trochę piernik. Często proponowane, jako ciasto wegetariańskie i w sklepach z tzw.: zdrową żywnością.
Moje dzieci bardzo je lubią. Elu dzięki za przepis!!!

Składniki:
– 1 szk. cukru,
– 3 jaja,
– szczypta soli,
-1 szk. tarkowanej marchewki,
– 100 ml oleju,
– 250 g mąki,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 0,5 szk. orzechów włoskich rozdrobnionych,
– 0,5 szk. rodzynek

Sposób przygotowania:
Jaja ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę. Dodać olej i dalej mieszać. Suche składniki: mąka, soda, proszek, cynamon, gałka- wymieszać oddzielnie i stopniowo dodawać do masy jajecznej mieszając delikatnie (najlepiej łyżką). Na końcu dodać marchewkę i bakalie. Ciasto wylać do wysmarowanej formy. Piec ok. 1h w temp. 180°.