Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą beny

Ciasto zdobyło I nagrodę w konkursie ciast na V OZWB

Biszkopt

Robimy z dowolnego przepisu, taki jak lubimy.

Krem czekoladowy:

– 0,5 kg suszonych śliwek bez pestek (namoczonych wcześniej w alkoholu najlepiej rumie, ale z uwagi na cenę rumu ja stosuje wódkę i aromat do ciast rumowy; moczyć min 2h, ale najlepiej 24 h),

– 250 g masła (ja daję łaciate),

– 200 g “Nutelli”

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z  “Nutellą”. Śliwki pokroić w  grubą kostkę i dodać do masy maślanej, dokładnie wymieszać.

Bita śmietana:

– 1/2 l śmietanki 30% (ja daję łaciatą do deserów),

– 4 łyżki cukru pudru (jak ktoś woli bardziej słodko daje więcej),

– 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (jeśli ktoś woli może być śmietan-fix)

Śmietanę ubić z cukrem i dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać.

Wystudzony biszkopt kroimy na dwa równe placki i przekładamy kremem czekoladowym. Na wierzch smarujemy bitą śmietaną. Kiedy lekko zastygnie posypujemy kakao lub tartą gorzką czekoladą (ok 100 g).

Moim zdaniem w zupełności wystarczy kakao.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego