Ciasto z nutellą beny
Ciasto zdobyło I nagrodę w konkursie ciast na V OZWB
Biszkopt
Robimy z dowolnego przepisu, taki jak lubimy.
Krem czekoladowy:
– 0,5 kg suszonych śliwek bez pestek (namoczonych wcześniej w alkoholu najlepiej rumie, ale z uwagi na cenę rumu ja stosuje wódkę i aromat do ciast rumowy; moczyć min 2h, ale najlepiej 24 h),
– 250 g masła (ja daję łaciate),
– 200 g “Nutelli”
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z “Nutellą”. Śliwki pokroić w grubą kostkę i dodać do masy maślanej, dokładnie wymieszać.
Bita śmietana:
– 1/2 l śmietanki 30% (ja daję łaciatą do deserów),
– 4 łyżki cukru pudru (jak ktoś woli bardziej słodko daje więcej),
– 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (jeśli ktoś woli może być śmietan-fix)
Śmietanę ubić z cukrem i dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa równe placki i przekładamy kremem czekoladowym. Na wierzch smarujemy bitą śmietaną. Kiedy lekko zastygnie posypujemy kakao lub tartą gorzką czekoladą (ok 100 g).
Moim zdaniem w zupełności wystarczy kakao.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego