Czernina
Regionalna zupa, zdrowa i sycąca potrawa. Bardzo smaczna i specyficzna. Kiedyś dość często gościła w domach.
Składniki:
– krew wieprzowa, świeża ok 0,5l
– mięso wieprzowe, u nas to uszy i nóżki
– pietruszka
– marchew
– cebula
– pieprz
– ziele angielskie
– majeranek
– sól do smaku
Do świeżej krwi dodajemy trochę soli i miksujemy. Odstawiamy do lodówki.
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso i warzywa oraz przyprawy, tak jak do rosołu. Cebulę kroimy na połówki i opiekamy na ogniu, na czarno.
Wkładamy do zupy. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy mięso.
Do krwi dodajemy 3 łyżki octu i 2 -3 łyżki mąki. Miksujemy, aby nie było grudek.
Powoli wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze klika min. Próbujemy i doprawiamy do smaku.
Podajemy z ziemniakami z wody oraz mięsem z gotowania zupy.