Składniki:
Ciasto (podobne jak na pierogi):
– 2 szkl. mleka,
– 1kg maki,
– 1 jajko,
– 1 łyżeczka soli.
Farsz:
– 500 gram mielonej wołowiny lub wieprzowiny,
– 1-2 posiekane cebule,
– 1szklanka wody,
– 2 łyżeczki soli,
– pieprz ile kto lubi.
– olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Ciasto wygnieść, można to zrobić w automacie do wypieku chleba:
Następnie ciasto rozwałkować i utworzyć cieniutkie krążki średniej wielkości (o średnicy 10-15 cm).
Składniki farszu dokładnie wymiesza:
i nakładać 1-2 łyżki na ciasto (placek), rozprowadzając tak, aby od brzegu pozostało wolne miejsce.
Następnie krążek złożyć i skleić jak pieróg
Aby było równo po złożeniu pieroga można użyć talerza i kółka do cięcia ciasta:
Tak to wychodzi. Pieróg z mięsem:
Smażyć na gorącym, głębokim oleju ok. 2 min. z każdej strony, aż się zrobią kruche i rumiane. Czii-Boreki podaje się na gorąco zaraz po przygotowaniu.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego