DOMOWA MUSZTARDA CZOSNKOWA

(ilość składników na mały słoik od dżemu)

Składniki:

  • 50 g nasion gorczycy żółtej,
  • 20 g nasion gorczycy czarnej,
  • 4-5 ząbków czosnku (rozdrobnionego lub przeciśniętego przez praskę),
  • 1/2 łyżeczki soli jodowanej,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub innych ulubionych ziół),
  • 100 ml octu jabłkowego 6%

Sposób przygotowania:

Nasiona zemleć w młynku lub utrzeć w makutrze, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę wody, jeśli musztarda jest zbyt gęsta. Przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki na min. tydzień, aby wszystko się przegryzło.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki