Domowa pizza Calzone
Składniki:
Ciasto:
– 2 1/2 szklanki mąki pszennej,
– 1 duże jajko,
– 3/4 szklanki ciepłego mleka,
– 1/4 szklanki wody,
– 2 i 1/2 łyżeczki drożdży,
– 1 łyżeczka cukru,
– 1 łyżeczki soli,
– 3 łyżki oliwy z oliwek
Farsz:
– 12 dużych pieczarek
– czerwona papryka,
– 20 dag wędzonego boczku,
– duża cebula
Dodatkowo:
– szklanka startego sera mozarella
– kilka łyżek sosu pomidorowego
– po łyżeczce: bazylii, oregano i rozmarynu
– 2 łyżki oleju
– 1 jajko na glazurę
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, boczek w drobne paski.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić boczek (chwilę podsmażyć), później cebulkę i pieczarki. Podsmażyć do miękkości. Lekko doprawić. Ostudzić
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Mąkę wsypać do dużej miski, wlać wodę i resztę składników. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny.Można to zrobić w automacie do chleba.
Ciasto podzielić na 4 części, z każdej rozwałkować owalne placki. Następnie cienko posmarować sosem, nałożyć resztę nadzienia. Boki dokładnie skleić (można użyć jajka).
Pierogi ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w 180*C.
Tak wygląda w przekroju
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego