Karkówka wędzona – parzona

Składniki:

  • karczek wieprzowy
  • peklosól
  • pieprz ziarno
  • listek laurowy

Przygotować solankę wg. tabeli dziadka na 3-5dni z nastrzykiem.

Jeśli ktoś posiada można go  włożyć kątnice odpowiedniej wielkości i sznurujemy go wtedy przędzą.  Jak nie ma to używamy siatki wędliniarskiej lub sznurujemy. Jeśli wkładamy w kątnice należy  je nakłuć w kilku miejscach i zanurzamy w wrzącej wodzie celem obkurczenia osłonki. Wieszamy do ocieknięcia.

Po osuszeniu ciwpłym powietrzem w wędzarni wędzimy ciepłym dymem do barwy brązowej.

Parzymy w wodzie o temp. ok. 75-80 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 70 stopni.

Studzimy do odparowania, a następnie do temp. ok. 6 stopni.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki