Kebab ala Tier

Kebab

Przepis w oparciu o: http://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=115992#115992

Chleb turecki:

– mąka pszenna 650  – 0.6kg
– drożdze swieże – 30g
– cukier – 7g (płaska łyżeczka)
– sól – 10g (ok. 1,5 łyżeczki)
– oliwa – 2 łyżki
– woda (ilość potrzebna do wyrobienia ciasta)
– sezam
– 1 roztrzepane jajko

W odrobinie letniej wody rozpuszczamy drożdze, cukier i odstawiamy na 10-15min do momentu aż pojąwią sie pęcherzyki. Następnie dodajemy mąke, wodę, sól, oliwę i wyrabiamy 10min. Polecam dobrze wyrobić przy użyciu robota kuchnnego, ciasto jest naprawdę dobrze wyrobione i elastyczne.

Ciasto dzielimy na dwie porcje 500g i rozgniatamy na placek jak do pizzy grubość do 1cm, nożem nacinamy wzór w kratkę (nie jest to konieczne) i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i do piekarnika 250C od 10 do 15min.

Chlebek kroimy na ćwiartki.

Mięso do kebaba:
Może być dowolne mięs drobiow, wieprzowe lub baranie.

Ja zrobiłem z karkówki wieprzowej ok 1kg

Do tego:
– przyprawa do gyrosa

– słodka papryka (bo to wersja dla dzieci, może być ostra jak ktoś woli) i sól

– odrobina oleju

– ocet balsamiczny 1 łyżka

– cebula, papryak, sałata lodowa, kiszony ogórek i co tm kto lubi do kebaba.

Mięso kroimy w plastry ok 1cm, dodajemy przyprawy i marynujemy 24 godziny. Następnie płaty mięsa nadziewamy na szpikulec od rożna

i wkładamy w siatkę wędzarniczą, aby lepiej się wszytko zapiekło razem.

Wkładamy na rożen i opiekamy do uzyskania odpowiedniego koloru. Następnie ścinamy wierzchnią upieczoną warstwę i dalej pieczemy na rożnie. I tak do całkowitego upieczenia kebaba.

Następnie ćwiartki chlebka przecinamy w poziomie robiąc kieszonkę i wkładamy mięso, warzywa i sos.

Sos czosnkowy:

– jogurt naturalny

– majonez

– czosnek

– sos sojowy

Wszystkie składniki wymieszać dodać wyciśnięty czosnek do smaku.

Smacznego