Składniki:
- 5 kg mięsistych dojrzałych pomidorów,
- 3 główki czosnku (duże),
- 2 kg cebuli,
- 5 szt. papryczek chili (dość duże suszone razem z pestkami)
- 3/4 szk. octu winnego,
- 1 szk. oleju rzepakowego,
- 4 łyżki soli kamiennej,
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy
Sposób przygotowanie:
Pomidory myjemy, kroimy w kawałki i pozbawiając twardej “piętki”. Nie ma konieczności obierania pomidorów ze skórki. Cebulę również kroimy w ćwiartki lub ósemki.
Wszystkie składniki rozdrabniamy na sitku o jak najdrobniejszych oczkach (2-3mm) dodając obrany czosnek i suszoną papryczkę chili. Rozdrobnioną masę wlewamy do garnka dodajemy sól i gotujemy około 1 godziny na małym ogniu i po tym czasie zostawiamy na noc do wystudzenia w chłodnym pomieszczeniu. Następnego dnia wszystko rozdrabniamy blenderem. Dodajemy przyprawy, ocet i ponownie zagotowujemy. Gotujemy odparowując wodę do pożądanej przez nas konsystencji. Na końcu dodajemy olej i jeszcze chwilę gotujemy. Gorący keczup wlewamy do wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy.
W związku z tym, że keczup jest gotowany dwukrotnie i wlewany do wyparzonych słoików nie ma konieczności jego pasteryzacji. U nas tak przygotowany stoi w chłodzie całą zimę.