Składniki:
- 3 kg pomidorów,
- 6 szt. papryki czerwonej słodkiej,
- 4 szt. dużej marchewki,
- 4 szt. dużego korzenia pietruszki,
- 4 duże cebule (pokrojone i podsmażone na oleju)
- 2 główki czosnku (duże),
- 2 łyżki miodu,
- 100 ml octu (dałam jabłkowy 6%) można zastąpić kwaśnymi jabłkami np.: antonówką,
- dużą garść oczyszczonych listków bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka gorczycy żółtej,
- 4 łyżeczki słodkiej papryki sproszkowanej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 2 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
Oczyszczone pomidory pozbawiam twardej piętki i kroję na ósemki. Wkładam do gara z grubym dnem, solę i stawiam na małym ogniu. W tym czasie oczyszczam pozostałe warzywa, kroję i dosypuję do pomidorów (marchew i pietruszkę w plasterki, a paprykę w kostkę, cebulę podsmażam na oleju). Kiedy warzywa są już rozgotowane miksuję blenderem, dodając jednocześnie liście bazyli. Po zmiksowaniu dodaję pozostałe przyprawy (gorczycę wcześniej mielę), dokładnie mieszam i gotuję do pożądanej konsystencji. Gorący keczup przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia. Nie pasteryzuję, bo nie ma takiej potrzeby. Keczup gotuje się długo, a słoiki są wyparzone.