Kibiny -kibinaj

Kibiny -kibinaj [Litwa]

Kibinaj to pierożki pieczone z kruchego ciasta z nadzieniem z mięsa. Podaje się je do barszczu, ale dobrze smakują i bez niego.

Przepis na ok 30szt
Ciasto:
– 0,5 kg mąki
– 250 g masła
– 2 jaja
– 200 g śmietany ekologicznej
– 25 g drożdży
– 100 g ciepłego (ale nie gorącego) mleka
– pół łyżeczki cukru
– łyżeczka soli
– 1 żółtko do posmarowania uformowanych kibinów

Farsz:
– 300g surowej baraniny lub jak nie ma to może być wieprzowina
– 100g słodkiej kapusty
– cebula
– pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i sól
– trochę wody

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę zmieszać z solą. Następnie dodać masło i rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do przygotowanej mąki z masłem. Potem dodać drożdże z cukrem rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto. Ja wszystkie składniki wrzuciłam do automatu do chleba i uruchomiłam program na ciasto rosnące. Po wyrośnięciu jeszcze raz przegniotłam ciasto. Rosło jak szalone.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk.

Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów.

Wyciąć kółka z rozwałkowanego ciasta np kubkiem:

Surową baraninę kroimy w kosteczkę, siekamy słodką kapustę, dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz. Do farszu dodajemy wody i mieszamy.

Nałożyć farsz na bułeczki

i zalepić brzegi starannie tak jak w pierogach. Szwy nie moga się rozkleić.

W każdym kibinie (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary i posmarować każdy kibin żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką lub można użyć papieru do pieczenia, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut.

Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane. Spożywamy je bez sztućców.

Smacznego – bena