Kiełbasa cienka cielęca

Kiełbasa cienka cielęca

Składniki:

– cielęcina kl. I z łopatki lub szynki 60%,

– wieprzowina II kl. 20%,

– cielęcina III kl. 20%,

– peklosól 17g/kg,

– kolendra 0,3g/kg

– gałka muszkatołowa 0,3g/kg,

– pieprz 1g/kg,

– jelita kal 28-30mm

Wszystkie mięsa pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h.

Cielęcinę  zmielić na sitku 4mm, wieprzowinę II kl. na sitku 8mm, cielęcinę kl. III na sitku 2-3mm i kutrować z dodatkiem zimnej wody lub lodu.

Wszystkie mięsa wymieszać razem dokładnie dodając przyprawy. Napełnić ściśle jelita. Osadzać ok 1h. Wędzić dymem o temp. ok 50 stopni do uzyskania złotej barwy, następnie dopiec do uzyskania wewnątrz kiełbasy temp. ok 70 stopni.

Smacznego