Kiełbasa jak lisiecka

Kiełbasa jak lisiecka

Prawdziwy przysmak. Musze to potwierdzić!

Bardzo chuda jeśli ktoś takie lubi. 90% to schab.

Składniki:

– wieprzowina kl. I (schab) – 4kg
– wieprzowin kl. II – 1kg

Przyprawy:
– peklosól- 16-18g/kg
– cukier – 1g/kg
– pieprz- 1g/kg
– gałka muszkatołowa – 0,5g/kg
– kminek – 0,4g/kg
– jelita najlepiej wołowe fi. ok 50mm

Schab obrabiamy tj. usuwamy tłuszcz i błony oraz tzw. warkocz. Mięso kroimy w kostkę i peklujemy na sucho 48h w temp. 6 stopni. Jedynkę wieprzową rozdrabniamy na szarpaku, a dwójkę na sitku o średnicy 8mm. Mięsa mieszamy dodając przyprawy oraz ok 5% wody, po wymieszaniu zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu (lodówka).
Następnie po tym czasie ponownie mieszamy dodając ok. 0,1litra wody, napełniamy jelita  dość mocno i formujemy wianki (kółka).

Osuszamy w wędzarni ok. 30-45min i następnie wędzimy w temp. do ok. 60 st C przez ok 4h. Następnie podnosimy temp. do 80-90 stopni i pieczemy ok. 1 do 1,5h do uzyskania złocistobrązowego koloru i temp wewnątrz ok 70 stopni.

Po upieczeniu kiełbasę schładzamy.  Do wędzenia używamy tylko drewna olchowego.

Smacznego