Kiełbasa śniadaniowa

Kiełbasa śniadaniowa

Składniki:
– mięso wieprzowe kl. II 1,5kg
– mięso wieprzowe kl. III 1,5kg
– podgardle 1kg
– mięso wołowe kl. II, III 1kg
– skórki wieprzowe 1kg
– pieprz naturalny 1g/kg
– papryka słodka 0,6g/kg
– ziele angielskie 0,5g/kg
– kolendra mielona 0,6g/kg
– mleko w proszku 20g/kg
– mąka ziemniaczana 50g/kg
– jelita wieprzowe kal. 32+
– peklosól 18-22g/kg

Mięso zapeklować na sucho 24-48h w temp ok. 6 stopni. Skórki gotować na małym ogniu ok. 1h w małej ilości wody. Po ostygnięciu zemleć na sitku 2-3mm. Wody z gotowani nie wylewać. Wymieszać w niej zmielone skórki.
Następnie wszystkie rodzaje mięsa zemleć na sitku 2-3mm. Jeśli mamy blender lub kuter rozdrabniamy zmielone mięso dodając zimnej (lodowatej) wody w ilości ok. 30% dodajemy też przyprawy oraz mleko i na koniec mąkę ziemniaczaną.
Jeśli nie mamy kutra lub blendera mielemy masę trzy razy na sitku 2-3mm.
Napełniamy dość luźno osłonki i odkręcamy w batony ok. 10cm. Zostawiamy w zwojach.
Osadzamy w temp. 20-30 stopni ok. 0,5h.
Osuszamy w wędzarni ok. 20 min w temp ok. 40 stopni przy dużej cyrkulacji powietrza.
Wędzimy dymem o temp ok. 50-60 stopni przez ok. 2h do barwy jasno brązowej.
Parzymy w wodzie o temp. ok. 70-72 stopnie do osiągnięcia wewnątrz temp ok. 68 stopni.
Studzimy w zimnej wodzie ok. 10 min. Chłodzimy dalej na powietrzu do temp. poniżej 10 stopni.