Kiełbasa suszona piwkowa Arka

Składniki:

  • 1kg mięsa kl. I z łopatki,
  • 0,5kg mięsa kl. III z łopatki
  • 0,5 kg słoniny ,
  • 20 gr soli na kg,
  • kolendra,
  • ostra papryka chili, ale naprawdę ostra ja mam taką indyjską masakra,
  • czosnek,

Mięso kl I połowa na szarpaku, a połowa pokrojona nożem. Słonina pokrojona w kostkę. Mięso kl III zemleć na najmniejszym sitku, dodać przyprawy wymieszać. Napełniamy w jelita 36/38, robimy wianki, wędzimy dwa razy po 3 godziny zimnym dymem, do lodówki moja po miesiącu rozpoczęta do piwka fajna sprawa 😉

Arek

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki