Składniki:
– mięso kl. I z jelenia 0,5kg,
– mięso kl. I z wieprzowiny 1,3kg,
– mięso kl. II z dzika 3,4kg,
– mięso kl. III z dzika 1,9kg,
– czosnek wg. uznania ja daję ok. 3-4g/kg,
– pieprz 1,2g/kg,
– gałka muszkatołowa 0,3g/kg,
– kolendra 0,5g/kg,
– jałowiec 0,5g/kg
– peklosól 17g/kg.
Każde z mięs pokroić w kostkę i zapeklować na sucho przez 3-5 dni.
Mięso kl. I zemleć na sitku 12mm,
II na sitku 8mm,
a III na sitku 3mm
Dokładnie wymieszać dodając przyprawy.
Napełnić ściśle jelita kal. 28mm i odkręcać w parki długości ok. 15cm.
Osadzać ok. 2h.
Wędzić dymem o temp 40-50 stopni do uzyskania brązowego koloru. Podnieść temp. na ok. 45min do 70-80 stopni.
Drugiego dnia wędzić dymem zimnym ok. 4h.
Podsuszyć ok. 1-2 tygodnie.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego