Kiełbasa zwyczajna

Kiełbasa zwyczajna

Składniki:

– mięso wieprzowe z rozbioru szynek i łopatki kl. II 6,5kg

– mięso wołowe kl. III (ścięgniste) 3,5kg

– pieprz 1g/kg

– czosnek świeży  2-4g/kg

– majeranek 1g/kg

– peklosól lub sól morska 18-24g/kg

– woda 10%

Sklasyfikowane mięso zapeklować na sucho 48h. Następnie mięso wieprzowe zemleć na sitku 8mm, a wołowe na sitku 3mm. Dodać przyprawy i wodę wymieszać dokładnie. Napełnić jelita wieprzowe odkręcając w odcinki o. 25-30cm. Osadzać ok. 2h.

Osuszyć w wędzarni ciepłym dymem, a następnie wędzić w temp 40-50 stopni do koloru jasno brązowego.

Podpiekać w temp. ok. 80-90 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 72 stopnie. Studzić na powietrzu. Bardzo prosta kiełbaska.

Smacznego