Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana – КОЛБАСА КАРТОФЕЛЬНАЯ СО ШКВАРКАМИ

Znana potrawa z ziemniaków z terenów wschodnich, Rosji, Litwy, Ukrainy, Białorusi oraz Polski

Składniki:

– 2 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi

– 200g boczek lub podgardle (ja użyłem z dzika)

– 2 duże cebule

– 2-3 ząbki czosnku

– 1 jajko

– łyżka czubata majeranku

– pieprz

– sól

– smalec

– kwaśna śmietana

– jelita wieprzowe nie szlamowane

W tym wyrobie najważniejszy jest gatunek ziemniaka. Od tego zależy czy kliszki będą dobre, czy bardzo dobre. Ziemniaki należy obrać. 1,5kg ziemniaków starkować, odstawić i zlać ewentualnie powstały sok. 0,5kg ziemniaków należy ugotować. Po ugotowaniu do starkowanych ziemniaków dodać ugotowane, które przecieramy na sitku lub używamy praski do ziemniaków. Boczek lub podgardle pokroić w drobne paseczki i smażyć na patelni, do momentu powstania skraweczek. Usmażone skwarki dodajemy do ziemniaków i na pozostałym wytopionym tłuszczu smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę na kolor złoty. Pod koniec smażenia wsypujemy na tłuszcz majeranek oraz rozdrobniony czosnek, na krótką chwilę i  wszystko dodajemy do ziemniaków. Mieszamy wszystkie składniki solimy, pieprzymy do smaku. Konsystencja farszu jest dość luźna. Jeśli farsz byłby za gęsty można go rozrobić mlekiem.

Jelita na kiszki powinny mieć troszkę tłuszczyku i wywinięte stroną zewnętrzną do wewnątrz. Tłuszcz będzie wtedy znajdował się wewnątrz kiszki.

Kiszki napełniamy przy użyciu lejka do kiełbas i łyżki.  Napełniamy je luźno, ponieważ podczas pieczenia zwiększy się objętość farszu i mogą popękać jelita.

Na wschodzie znane są da sposoby obróbki termicznej.

1.    Kiszki parzymy w wodzie o temp ok. 90 stopni przez 15-20 min w zależności od ich grubości. Następnie po ich wyschnięciu smażymy je na patelni na smalcu do uzyskania przypieczonej skórki i ładnego koloru. W przypadku parzenia kiszkę odkręcamy w parki jak kiełbaski, ale muszą być luźno nadziane.

2.    Kiszki pieczemy w piekarniku. Blachę do pieczenia smarujemy smalcem, układamy kiszki, tak aby zostawić trochę odstępu miedzy nimi. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni około godzinę. Po rozgrzaniu kiszki nakłuwamy wykałaczką.

Kiszki podajemy na ciepło oblane skwarkami z cebulką z dodatkiem śmietany oraz ulubionej surówki (np. kiszona kapusta).

Smacznego