Litewskie ciasto regionalne. Bardzo smaczne.
1. Syrop:
- 0,5 kostki margaryny,
- 0,75 szklanki cukru,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- 3 łyżki miodu,
- 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka (miód i śmietanę na końcu) i wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.
Jest to prototyp syropu. Następny będzie z karmelem.
2. Ciasto:
- kulki ptysiowe
Pracujemy nad przepisem na własne kuleczki. Na razie trzeba go dopracować.
3. Dodatki:
- rodzynki
- płatki migdałowe
Kulki z ciasta mieszamy razem z rodzynkami i płatkami. Następnie zalewamy syropem i mieszamy. Dalej powinniśmy użyć stożkowej formy z drewna w kształcie komina. Ja użyłam szynkowaru.
Wkładamy do szynkowaru woreczek foliowy i napełniamy masą. Następnie lekko prasujemy pod dociskiem sprężyny szynkowaru i wkładamy do chłodnego np. lodówki aby wszystko stężało. Wyjmujemy z formy i tniemy na plastry. Ja użyłem takiego:
Musi być przelotowy, bo nie wyjmiecie wsadu!!! Lub forma z drewna rozdzielana na pół.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego