Komin [Litwa]

Litewskie ciasto regionalne. Bardzo smaczne.

1. Syrop:

  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka (miód i śmietanę na końcu) i wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.

Jest to prototyp syropu. Następny będzie z karmelem.

2. Ciasto:

  • kulki ptysiowe

Pracujemy nad przepisem na własne kuleczki. Na razie trzeba go dopracować.

3. Dodatki:

  • rodzynki
  • płatki migdałowe

Kulki z ciasta mieszamy razem z rodzynkami i płatkami. Następnie zalewamy syropem i mieszamy. Dalej powinniśmy użyć stożkowej formy z drewna w kształcie komina. Ja użyłam szynkowaru.

Wkładamy do szynkowaru woreczek foliowy i napełniamy masą. Następnie lekko prasujemy pod dociskiem sprężyny szynkowaru i wkładamy do chłodnego np. lodówki aby wszystko stężało. Wyjmujemy z formy i tniemy na plastry. Ja użyłem takiego:

Musi być przelotowy, bo nie wyjmiecie wsadu!!! Lub forma z drewna rozdzielana na pół.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego