Leczo na zimę

Przepis znaleziony w jakimś babskim czytadle… Robię od lat kilku i zawsze jest ok.

Składniki:

  • 2 kg kolorowej papryki,
  • 2 kg pomidorów,
  • 1 kg cebuli,
  • 1 kg cukinii,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra- według własnego smaku,
  • kilka ząbków czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego (my pomijamy)

Sposób przegotowania:

Oczyszczone warzywa kroimy: cukinię i paprykę w grubą kostkę, pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.

Cebulę pokroić w piórka i lekko podsmażyć w garnku,

a następnie dodać paprykę i pomidory. Wszystko dusić 20- 30 min. Dodać cukinię, lekko podlać wodą, dodać przyprawy i dalej dusić na małym ogniu – ok. 40 min. Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło.

Gorące leczo przełożyć do wyparzonych słoików, na wierzch wlać ok. 2 łyżek oleju, szczelnie zakręcić. Gdy słoiki lekko przestygną wstawić do ciepłej wody i pasteryzować ok.20 min od momentu pojawienia się bąbelków wody pod słoikiem (gdy nastąpi „pyrkanie”). Gorące słoiki postawić do góry dnem i czekać aż ostygną, a następnie wynieść w chłodne miejsce.

Skład można oczywiście modyfikować według własnych upodobań. Ja często dodaję jeszcze pieczarki, bo lubimy. Zimą wystarczy podsmażyć kiełbaskę lub boczek, wleć słoik leczo, do tego gorące grzanki i gorący, pyszny posiłek mamy gotowy w kilka chwil. Polecam szczególne „kobietom pracującym”.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki