Majonez domowy

Majonez domowy

Do wędlin jak znalazł. Bardzo prosty przepis pozwalający wykonać domowy, smaczny i zdrowy majonez. Bez konserwantów, barwników, itp.

Składniki:

– 0,5l oleju rzepakowego zimno tłoczonego, moze być słonecznikowy,

– 1 łyżka musztardy najlepiej stołowej, może być inna (ja użyłem rosyjskiej – ostra),

– dwa żółtka z jajek od kurek najlepiej wiejskich, nie fermowe,

– sok z pół cytryny,

– szczypta soli,

– szczypta cukru.

Jaja sparzyć gorącą wodą, aby strzec się przed salmonellą. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do majonezu używam wyłącznie żółtek. Do wysokiego naczynia od miksera wkładamy żółtka i łyżkę stołową musztardy, szczyptę soli i cukru.

Miksujemy dokładnie.

Widać tu ziarenka z musztardy rosyjskiej. Przy użyciu stołowej tego nie ma i majonez ma troszkę inny smak.

Następnie dodajemy bardzo wolno olej, wlewamy go cieniutką stróżką cały czas miksując masę do uzyskania majonezowej konsystencji kremu.

Na koniec dodajemy sok z ½ cytryny. Zakwasza to majonez i lekko go rozjaśnia.

Majonez znacznie odbiega od sklepowego kolorem i smakiem i jest o niebo lepszy i zdrowszy.

Ważne: aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i nastąpiła emulgacja muszą one mieć jednakową temperaturę, czyli wszystko jest z lodówki lub w temp otoczenia.

Ze względu na brak konserwantów i naturalne składniki nasz domowy majonez musi być szybko zjedzony. Czas przechowywania w lodówce ok. 7 dni.

Smacznego.