Często ludzie przeglądając Internet szukają informacji na temat sprzętu do domowego masarstwa. Dlatego postanowiłem opisać swój. Może trochę takich informacji komuś się przyda.
Obecna mieszarka którą posiadam jest o pojemności 10l. Praktycznie przy tej objętości można skutecznie mieszać 5kg farszu. Jest to pewnie chiński tani produkt, chyba identyczny jak na ebayu. Cena w sieci od 550zł do 750zł.
Jest to mała mieszarka. Jeśli ktoś nie będzie robił jednorazowo więcej niż 5kg lub wielokrotności wyrobu to ok, czyli np. 5kg krakowskiej, 5kg Lisieckiej, 5kg szynkowej, ….
Podstawową wadą takiej mieszałki jest to, iż rączka korby jest nisko nad blatem i wymaga ona podstawki(stelażu) lub trzeba ją mocować na krawędzi stołu, aby rączka była poza stołem.
Kolejny minus tej mieszałki to brak wewnątrz na ściance blaszek oporowych zapobiegającej obracaniu się całego wkładu na wałku z łopatami. Trzeba pomagać ręką, tylko uwaga na palce.
Brak jest też pokrywy.
Mieszałaka jest bez przekładni, jednak przy tej pojemności nie jest źle.
Kolejna mieszałka na celowniku to 20-25l z silnikiem.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego