Mrowisko [Litwa]

Mrowisko – sto liści [Litwa]

Litewskie ciasto regionalne. Bardzo smaczne.

1. Syrop:

  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka (miód i śmietanę na końcu) i wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Po zagotowaniu odstawiamy do wystygnięcia.

2. Ciasto:

  • 3-4 szklanki mąki,
  • 0,5 paczki proszku do pieczenia (małego)
  • 10 żółtek i 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki spirytusu

Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne. Długo wybijamy wałkiem.

Stół (stolnicę) smarujemy olejem. Małe kawałki ciasta, rozwałkowujemy bardzo cienko i kroimy na niewielkie kawałki radełkiem (można jak faworki).

Smażymy w głębokim tłuszczu (nie oleju!)

3. Dodatki:

  • mak,
  • wiórki kokosowe,
  • rodzynki (najlepiej wcześniej moczone w alkoholu)

Usmażone ciasto układamy na talerzu do ostygnięcia.

Następnie układamy na talerzu warstwami usmażone platki i każdą warstwę polewamy syropem i posypujemy dodatkami.

W ten sposób tworzymy kolejne warstwy, które dadzą nam mrowisko.

Smacznego

bena