Mufinki cytrynowe
Taki prezencik na 100.000 wyświetleń forum.
Dziękujemy wszystkim odwiedzającym naszego bloga.
Składniki:
– 250 g masła
-1 szk. cukru,
– 4 jaja,
– 1 szczypta soli,
– 1 łyżka (kopiasta) startej skórki cytrynowej,
– ok. 3 szk. mąki pszennej,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 5 łyżek mleka,
– 4 łyżki rumu,
– 3 łyżki kakao, drobne kawałki czekolady, rodzynki, wiśnie …
Jaja ubić z cukrem i szczyptą soli. Dodawać stopniowo mąkę i rozpuszczone masło (cisto ma być gęste, ale bez problemu da się wyrabiać mikserem). Wlać mleko i rum ( jeśli ciasto jest rzadkie dodać trochę mąki). Na końcu dodać proszek do pieczenia i skórkę cytrynową.
Do formy na mufinki wkładamy papilotki, a do nich nakładamy ciasto (ok 2/3 objętości foremki) . Jeśli chcemy, dodać kakao należy zostawić trochę ciasta i wymieszać je z kakao, a następnie dokładać do białego ciasta.
Można dodać kawałki czekolady.
Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i pieczemy przez ok. 20 min.
Upieczone mufinki studzimy na kratce. Kiedy są już zimne polewamy ulubioną polewąnp czekoladową lub rumową.
Polewa rumowo-cytrynowy
140 g cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami rumu można dodać odrobinę aromatu rumowego i dodać 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać i polewa gotowa.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego