Mufinki cytrynowe

Mufinki cytrynowe

Taki prezencik na 100.000 wyświetleń forum.

Dziękujemy wszystkim odwiedzającym naszego bloga.

Składniki:

– 250 g masła

-1 szk. cukru,

– 4 jaja,

– 1 szczypta soli,

– 1 łyżka (kopiasta) startej skórki cytrynowej,

– ok. 3 szk. mąki pszennej,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 5 łyżek mleka,

– 4 łyżki rumu,

– 3 łyżki kakao, drobne kawałki czekolady, rodzynki, wiśnie …

Jaja ubić z cukrem i szczyptą soli. Dodawać stopniowo mąkę i rozpuszczone masło (cisto ma być gęste, ale bez problemu da się wyrabiać mikserem). Wlać mleko i rum ( jeśli ciasto jest rzadkie dodać trochę mąki). Na końcu dodać proszek do pieczenia i skórkę cytrynową.

Do formy na mufinki wkładamy papilotki, a do nich nakładamy ciasto (ok 2/3 objętości foremki) . Jeśli chcemy, dodać kakao należy zostawić trochę ciasta i wymieszać je z kakao, a następnie dokładać do białego ciasta.

Można dodać kawałki czekolady.

Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i pieczemy przez ok. 20 min.

Upieczone mufinki studzimy na kratce. Kiedy są już zimne polewamy ulubioną polewąnp czekoladową lub rumową.

Polewa rumowo-cytrynowy

140 g cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami rumu można dodać odrobinę aromatu rumowego i dodać 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszać i polewa gotowa.

Smacznego