Palcówka II

Wersja wykonana w sposób nie tradycyjny, tj. mielona na szrpaku, a nie krojona i mieszana w mieszałce.

Składniki:

– 4,5 kg mięsa kl. I z dzika,
– 0,5kg słoniny z dzika lub wieprzowej,
– peklosól 18g/kg,
– pieprz 1g/kg,
– ziele angielskie 0,5g/kg,
– majeranek 0,5g/kg,
– czosnek 3 g/kg,

– jelita wieprzowe kal +28mm

Mięso pokroić w kostkę 2x3cm zapeklować na sucho, a słoninę w paski 0,5×0,5 cm i zasolić.

Mięso kl. I zemleć na szarpaku.

Słoninę również lub pokroić w drobną kostkę.

Dodać przyprawy i dokładnie dokładnie wymieszać.

Następnie napełnić osłonki.

Powiesić na kije w przewiewny mi ciepłym miejscu na 1-2 doby.

Następnie przenieść do chłodnego i wilgotnego pomieszczenia o temp ok. 10 stopni na ok. 2 tygodnie.

Smacznego