Składniki:
- wołowina 1,3kg
- wieprzowina kl II 1,2kg
- słonina 1kg
- podgardle 1kg
- lód lub lodowata woda 10%
- paklosól 17/20g/kg
- pieprz biały 1,5g/kg
- kwiat muszkatołowy 0,5g/kg
- kolendra 0,5g/kg
- papryka słodka 2g/kg
- imbir 0,2g/kg
- kardamon 0,2g/kg
- cebula prażona 2-3g/kg
- mleko w proszku 20g/kg
- jelita baranie
Mięso pokroić i zapeklować na sucho 48h. Lekko zmrożone mięso, słoninę i podgardle zemleć na sitku 2-3mm.
Następnie kutrować z dodatkiem lodu lub zimnej wody i mleka w proszku. W czasie kutrowaniua mięso mrozić lekko, aby utrzymać temp. farszu do 10 stopni.
Dodać przyprawy w czasie kutrowania masy i najlepiej lód.
Wymieszać dokładnie i napełnić ścisło jelita baranie, nie kolagenowe. Skręcać w parki.
Zawiesić na kijach wędzarniczych , osuszać i wędzić w temp. 60-70 stopni do momentu uzyskania koloru czerwonobrązowego.
Następnie parzyć w wodzie o temp 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp ok 70 stopni (czyli ok. 6-8 min). Dalej schłodzić w zimnej wodzie. Po wystudzeniu parówki opłukać gorącą wodą, aby usunąć przylegający tłuszcz. Następnie wytrzeć parówki ręcznikiem.
Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego