Pasztet wg. Basi

Pasztet wg. Basi

Przepis uzyskałam od swojej koleżanki Małgosi, ale źródłem jest tytułowa Basia… Obu serdeczne, dzięki, bo jest to najlepszy pasztet, jaki kiedykolwiek jadłam

Składniki:

– 0,8 kg łopatki

– 0,4 kg podgardla,

– 1 filet kurczęcy (można zastąpić królikiem),

– 15 dag wątróbek drobiowych,

– 2-3 marchewki średniej wielkości,

– 10 dag selera,

– 1 korzeń pietruszki.

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w grube kawałki i lekko obsmażyć na gorącym tłuszczu. To samo zrobić z warzywami.

Wszystkie składniki włożyć do garnka lekko podlać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Wszystko dusić do miękkości na małym ogniu.

Wystudzić i zemleć. Do otrzymanej masy dodać:

–  3 jaja,

– 1 łyżkę bułki tartej,

– startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz

Jeśli masa jest sucha należy dodać trochę wywaru, który pozostał po gotowaniu mięsa i warzyw. Można dodać pieczarki i inne warzywa według własnych upodobań albo np.: płatki migdałowe.

Masę przełożyć do keksówki.

Piec 40 – 45 min. W temp. 180 st.

Smacznego