Pierś kurczaka z szynkowaru

Pierś kurczaka z szynkowaru

Pierś kurczaka 0.5kg

Ulubione przyprawy ja dałem kminek, majeranek, tymianek, rozmaryn, pieprz, kminek. 
16g soli peklowej (osobiście daję jodowanąbo bo dieta nie pozwala mi na peklową) 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 ząbek czosnku 
3,5 łyżeczki żelatyny 
3 marchewki 
100ml wody
Mięso mielimy na sitku z dużym oczkiem. 
Mieszamy z przyprawami, żelatyna i marchewką pokrojoną w drobną kostkę. 
Całość przełożyć do woreczka i szynkowaru, zamknąć i wstawić do lodówki na ok 24h.
Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z wodą (poziom wody taaak wkład szynkowaru). Zagotować zmniejszyć ogień na min i parzymy w temp ok 90c* przez 60 min. 
Po tym czasie wyjmujemy szynkowar całość studzimy a następnie wstawiamy do lodówki na ok 6h.

Przepis przesłany przez Daniela

Smacznego!