Pizza na cienkim cieście

Przepis na ciasto Chefpaula. Serdeczne dzięki Pawle!!!

Składniki:

  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • szklanka mąki grysikowej
  • 4 szklanki mąki ogólnego użytku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka morskiej soli
  • 2 szklanki ciepłej wody (około 30*C)
    przygotowanie:
    Wsypać drożdże do ciepłej wody, wymieszać i odstawić aż się uaktywnią (spienią).
    Powoli wlać olej do drożdży ciągle mieszając, (opcjonalnie można dodać łyżeczkę cukru)
    Wymieszać sól z mąką i powoli wlewać mieszankę oleju z drożdżami cały czas mieszając.
    Wyrabiać ciasto rękoma, aż będzie sprężyste i uformować z niego kulę.
    Włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i w pokojowej temperaturze odczekać około 25-30 minut aż ciasto jeszcze wyrośnie.

Podzielić ciasto na cztery równe części, uformować w kule, każdą włożyć do oddzielnego naczynia, przykryć i natychmiast włożyć do lodówki, przynajmniej na 12 godzin.

Składniki wg. upodobań.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Smacznego