Polędwica suszona na słodko

Z lewej na słono z prawej na słodko. Razem robione.

Składniki:

– polędwice wieprzowe,

– cukier,

– gotowa przyprawa do kebabu-gyros bez glutaminianu sodu E621,

Z polędwicy zdejmujemy mizdrę oraz odkrajamy warkocz.

Obsypujemy na grubo cukrem.

Kładziemy na tackę i wstawiamy na 3-5 dni do lodówki. Zlewamy codziennie powstały sok.

Po wyjęciu z lodówki obtaczamy w ziołach.

Następnie owijamy w pieluchę, zawiązujemy i wieszamy na 5 dni w przewiewnym miejscu.

Codziennie sprawdzamy jej stan. Można rozwinąć lub na nosek.

Po tym czasie można na szybko konsumować lub włożyć do lodówki i poczekać jeszcze z tydzień będzie lepsza.

Dzięki przyprawie do kebabu i cukrowi ma nietypowy smak. Osobiście wolę na soli.

Smacznego