Składniki:
– pstrąg z dobrej małej hodowli, ten waży 2,5kg i jest z małego stawu przepływowego
– sól kamienna 50g/litr wody
– dodatkowo może być pieprz, ziele angielskie w ziarnach oraz ząbki czosnku
Ryby wypatroszyć, nie skrobać, wyciąć skrzela. Następnie przygotować zalewę z wody i soli – 1 do 1,5 litr zalewy na kg ryby. Wkładamy rybę i odstawiamy w chłodnym miejscu o temp ok 5-6 stopni na ok dobę.
Następnie wyjąć rybę i powiesić na kilka godzin do ocieknięcia w temp. do 10 stopni. Przed powieszeniem do wędzarni można wytrzeć jej powierzchnię ręcznikiem papierowym.
Rozgrzać wędzarnię do ok. 50 stopni, uchylić drzwiczki lub daszek, tak aby ruch powietrza był duży przy minimalnej ilości dymu. Powiesić rybki i osuszać, aż będą suche. Jak się pocą i to można użyć ręcznika.
Wędzić ok 6h do momentu uzyskania złotej barwy. Podnieść temp. do ok 80 stopni i podpiekać ok 1-1,5h, aż wewnątrz w najgrubszym mięśniu będzie ok. 60-70 stopni lub, ja robię tak, aż płyn który wycieka wewnątrz ryby od brzucha, środka w kierunku tylnej płetwy robi się kolory kawa z mlekiem.
Uwaga. Ryby można wędzić z innym produktami np. mięsem.
Ostudzić lub zajadać na ciepło.