Rolada z dzika

Rolada z dzika

Surowce i przyprawy:

– polędwica z dzika wraz z mięśniami żebrowymi

– mięso wieprzowe kl II – boczek lub karkówka ok. 1,0 kg

– pieprz naturalny

– czosnek granulowany

– kolendra mielona

– majeranek

– jałowiec mielony

– peklosól lub sól

Przyprawy w ilościach do smaku konsumentów.

Wykroić polędwicę z boczkiem. Następnie usuwamy kości żeber, nożem do wycinania żeber lub zwykłym nożem.

Tak przygotowany element peklujemy na sucho 17g peklosoli/kg przez okres 3-5 dni. Mięso kl. II peklujemy na sucho 17g soli lub peklosoli na 1kg mięsa taki sam okres.

W przypadku peklowania z użyciem peklosoli piec w temp. do max 140 stopni. Powierzchnię można wtedy zarumienić grilem lub palnikiem gazowym.

Następnie mięso II klasy mielimy na sitku 6mm. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

Element z polędwicą układamy stroną wewnętrzną do góry i miejsca po żebrach wypełniamy przygotowaną masą mięsną.

Nacieramy przyprawami i zawijamy polędwice w mięśnie. – rolujemy i sznurujemy sznurkiem bawełnianym.

Wkładamy do rękawa i wstawiamy do piekarnika o temp do ok. 140 stopni i pieczemy do osiągnięcia wewnątrz temp 70stopni!

Następnie rozcinamy folię i włączamy grill lub zarumieniamy powierzchnię palnikiem gazowym.

Gotowe smacznego.