Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Przepis bardzo stary i bardzo prosty, ale bardzo smakowity. Niestety do niskokalorycznych nie należy.

Składniki:

– ok. 1 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych),

– kawałek boczku (wielkość zależna o indywidualnych upodobań – ja daję ok.0, 30 kg)

– 1 duża cebula

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości, ale nie dajemy im się rozkleić i rozsypać. Odlać na sito i zostawić do wystygnięcia.

Boczek kroimy dość grubo i przesmażamy na patelni, dodając poszatkowaną cebulę.

Składniki łączymy, ale dopiero wtedy, gdy przestygną (najlepiej zostawić w spokoju, aż osiągną temp. pokojową)

SOS:

– 12 łyżek majonezu,

– 2 łyżki ostrej musztardy,

– 2 łyżki gęstej śmietany (osobiście wolę dodawać jogurt naturalny),

– Sok z 0,5 cytryny,

– sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i dodać do wcześniej przygotowanej sałatki. Można wkroić pęczek szczypiorku – zdecydowanie poprawia smak.

Smacznego