Schab polski pieczony

Składniki:

  • schab,
  • peklosól,
  • cukier 2g/kg,
  • żółtka jaj

Ze schabu osunąć kości, usunąć luźne strzępy mięsa i tłuszczu. Zapeklować na mokro np. wg. tabeli Dziadka z nastrzykiem przez 24h w temp ok. 6 stopni. Zasznurować przędzą jak szynki i powiesić do ocieknięcia na noc na ok. 8h.

Ocieknięty schab osuszamy w wędzarni ciepłym powietrzem i smarujemy żółtkiem jaj. Wędzi dymem o temp 50 stopni 1,5h do osiągnięcia koloru złocistego. Następnie podpieka się w temp. ok. 80 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp 68 stopni.

Studzić do temp. poniżej 12 stopni.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki