Sielawa wędzona

Składniki:

– sielawa świeża,

– sól kamienna,

– woda,

Sielawę patroszymy, nie skrobiemy. Przygotowujemy solankę 30-40g soli na 1 litr wody w ilości takiej aby rybki swobodnie pływały ok. 3l solanki na 2 kg ryby.

Wkładamy wypatroszoną sielawę do naczynia, zalewamy solanką i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia lub lodówki (temp. ok 6 stopni) na ok. 15h.

Wyjmujemy z solanki, nie płuczemy, wieszamy na kijach z wbitymi drutami do ocieknięcia. Wkładamy do ciepłej wędzarki ok. 50 stopni i suszymy powierzchnię ryb.

Następnie, gdy rybki są już suche puszczamy dym i wędzimy do uzyskania złotego koloru. Następnie podnosimy temp. do ok. 70 stopni na ok. 45 min. Trzeba uważać z temp., aby nie przesuszyć tych małych rybek.

Sielawa to bardzo smaczna rybka.

Smacznego