Skrzydełka wędzone na patelni wg. przomo73
Składniki:
– skrzydełka kurczaka ok 1kg
– przyprawa do gyros lub grilla
– oliwa
– papryka słodka (do nadania koloru skrzydełkom)
Sprzęt:
– rondel lub patelnia do smażenia bez tłuszczu
– folia alu
– zrębki wędzarnicze (garść)
– pokrywka do patelni lub rondla z termometrem
– wkładka do gotowania na parze
Odnośnie garnka, rondla lub patelni to najlepiej jak jest to wysokiej klasy naczynie do pieczenia bez tłuszczu (typu Zepter). Ja używłem do tego celu i nie używam do innych głębokiej patelni (chińskiej) kupionej za 30zł :-). Przeżyła już kilka razy i trzyma się dobrze. Trochę tylko dno wklęsłe się zrobiło, ale to nie przeszkadza. Patelnia musi być odpowiedniej wielkości, aby zmieściła wkładkę do parowania. Nóżki wkładki można przygiąć, aby pasowała na wysokość.
Skrzydełka rozcinamy w dwóch stawach i końcową część ramienia odrzucamy. Robimy marynatę z przypraw i oliwy. Odstawiamy do lodówki na ok. 1-2h. Następnie dobrze osuszamy. Ja układam skrzydełka na wkładkę na ok. 1h, aby wilgoć odparowała.
Do patelni na dno wkładamy folię alu i na nią sypiemy zrębki. Ja pod folię wlewam 1cm3 H2O. Nie przypala się tak mocno słabej jakości patelnia.
Skrzydełka układamy na wkładkę do gotowania na parze
Ważne skrzydełka musza być względnie suche. W przeciwnym razie będą się dusić a nie wędzić.
Układamy skrzydełka na wkładce i wstawiamy do patelni następnie przykrywamy pokrywką z termometrem.
Stawiamy na małym gazie i czekamy, aż się rozgrzeje do temp. max 80 stopni i wyłączmy grzanie. Wędzimy ok. 45min. Po tym czasie skrzydełka dochodzą, bez podgrzewania.
Ważne, aby pilnować temp. i nie przegrzać patelni, bo ją może skręcić jak jest marnej jakości.
Tak wygląda wnętrze patelni po wędzeniu:
Wyrób jest krótkotrwały.
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego!