Przepis z książki: „Kawa. Sekrety baristy”
Składniki:
- 250 ml mocnej kawy,
- 125 ml Tia Maria (pominęłam z uwagi na dzieci),
- 250 ml śmietany 36%,
- 250 ml serka mascarpone,
- 75 g drobnego cukru do wypieków,
- 24 szt. podłużnych biszkoptów,
- 50 g utartej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Likier wymieszać z kawa i odstawić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier a na końcu serek mascarpone.
Biszkopty moczyć w kawie i układać warstwami na przemian z masą serowo-śmietanową. Zaczynamy od biszkoptów a kończymy na kremie. Wierzch posypujemy tarkowaną czekoladą lub gorzkim kakao zależnie od upodobań. Deser można od razu przygotować w małych pucharkach, ale wówczas trzeba łamać biszkopty. Deser przykryć i odstawić do lodówki na 2 h.