Szybkie tiramisu

Przepis z książki: „Kawa. Sekrety baristy”

Składniki:

  • 250 ml mocnej kawy,
  • 125 ml Tia Maria (pominęłam z uwagi na dzieci),
  • 250 ml śmietany 36%,
  • 250 ml serka mascarpone,
  • 75 g drobnego cukru do wypieków,
  • 24 szt. podłużnych biszkoptów,
  • 50 g utartej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Likier wymieszać z kawa i odstawić.

Śmietanę ubić na sztywno, dodając cukier a na końcu serek mascarpone.

Biszkopty moczyć w kawie i układać warstwami na przemian z masą serowo-śmietanową. Zaczynamy od biszkoptów a kończymy na kremie. Wierzch posypujemy tarkowaną czekoladą lub gorzkim kakao zależnie od upodobań.  Deser można od razu przygotować w małych pucharkach, ale wówczas trzeba łamać biszkopty. Deser przykryć i odstawić do lodówki na 2 h.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki