Szynka piwna

Szynka piwna

Składniki:

Masa wypełniająca:

– wołowina IIkl. 0,6kg,

– wieprzowina IIkl. 0,6kg,

– słonina 0,45kg,

– podgardle 0,45kg,

– lód 0,2l

– peklosól 18g/kg,

– sól 18g/kg,

– pieprz biały mielony 2g/kg,

– kwiat muszkatołowy 1,5g/kg,

– kolendra 0,5g/kg,

– słodka papryka 0,5g/kg,

– imbir 0,25g/kg,

– kardamon 0,25g/kg,

– cebula 10g/kg

Wsad mięsny:

– wieprzowina kl. I 2,8kg, wieprzowinę można zastąpić udzcem z indyka

oraz

– osłonki białkowe 60mm.

Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48h, słoninę i podgardle zasolić.

Przygotowanie masy wiążącej:

Zmrożone mięso i słoninę oraz podgardle zemleć na sitku 2-mm. Następnie wymieszać razem i kutrować z lodem i przyprawami. Przy braku kutra zastosować blender kuchenny.

Wsad:

Mięso kl. I pokroić w kostkę 2cm.

Kawałki mięsa dobrze wymieszać ze sobą, aż puszczą klej.

Dodać do masy wiążącej i starannie wymieszać.

Napełnić ściśle osłonki w batony ok 30cm długości. Wędzić dymem o temp. 60-70 stopni do uzyskania jasno brązowego koloru. Podnieść temp. do ok 75 stopni i wędzić do uzyskania wewnątrz temp ok. 68stopni lub zamiast wędzenia parzyć w wodzie . o temp. 75 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok 70 stopni.

Smacznego