Skałdniki:
– mięso z szynek i łopatki, polędwica, polędwiczki małe, ogonówka
– peklosól
– czosnek,
– jałowiec
– zioła prowansalskie
– papryak,
– pieprz,
– ziele angielskie,
– zestaw przypraw do szynkowej,
– bawełna
– siatki
Wycięte i ukształtowane kawałki mięs peklujemy prze okres 7 dni w solance o stęrzeniu 10% z nastrzykiem 10% w stosunku do ich wagi. Peklowanie musi odbywać się w temp. do 6 stopni.
Do solanki dodajemy zioła: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, czosnek, a najlepiej wywar z ziół.
Po tym okresie wyjmujemy mięsa z solanki i wieszamy do ocieknięcia na okres 8-12h w temp. 6 stopni.
W zależności od upodobań możemy mięsa włożyć do siatek lub wędzić na haku lub sznurować.
Szynki osuszamy w wędzarni do mementu, aż ich powierzchnia w dotyku będzie sucha.
Wędzimy 8h w ciepłym dymie do uzyskania odpowiedniego koloru.
Następnie parzymy w wodzie o temp. 75 stopni do uzyskania wewnątrz każdego wyrobu temp. 70 stopni. Studzimy i delektujemy się wyrobem.
Można następnego dnia wędzić drugi raz dymem zimnym 2h w celu nadania aromatu. Nie wędzić dymem ciepłym bo wysuszymy wyroby.
Szynka z jelenia
Polędwica
Szynki z jelenia
Polędwiczki z jelenia
Dzikie wyroby
Smacznego
Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe
Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki
Smacznego!