Szynki z jelenia

Skałdniki:

– mięso z szynek i łopatki, polędwica, polędwiczki małe, ogonówka

– peklosól

– czosnek,

– jałowiec

– zioła prowansalskie

– papryak,

– pieprz,

– ziele angielskie,

– zestaw przypraw do szynkowej,

– bawełna

– siatki

Wycięte i ukształtowane kawałki mięs peklujemy prze okres 7 dni w solance o stęrzeniu 10% z nastrzykiem 10% w stosunku do ich wagi. Peklowanie musi odbywać się w temp. do 6 stopni.

Do solanki dodajemy zioła: jałowiec, ziele angielskie, pieprz, czosnek, a najlepiej wywar z ziół.

Po tym okresie wyjmujemy mięsa z solanki i wieszamy do ocieknięcia na okres 8-12h w temp. 6 stopni.

W zależności od upodobań możemy mięsa włożyć do siatek lub wędzić na haku lub sznurować.

Szynki osuszamy w wędzarni do mementu, aż ich powierzchnia w dotyku będzie sucha.

Wędzimy 8h w ciepłym dymie do uzyskania odpowiedniego koloru.

Następnie parzymy w wodzie o temp. 75 stopni do uzyskania wewnątrz każdego wyrobu temp. 70 stopni. Studzimy i delektujemy się wyrobem.

Można następnego dnia wędzić drugi raz dymem zimnym 2h w celu nadania aromatu. Nie wędzić dymem ciepłym bo wysuszymy wyroby.

Szynka z jelenia

Polędwica

Szynki z jelenia

Polędwiczki z jelenia

Dzikie wyroby

Smacznego

Po przepisy, porady zapraszam również na grupę Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki

Smacznego!