Tandoor pierwsze rozpalenie

Gotowanie, pieczenie, grillowanie jest smaczne a może być nieco egzotyczne

Tandoor

nazywany też aka tandyr, tandur, tendir, tonir, tanur, tyndyr, dyndyr, nandyrt — to palenisko popularne pośród narodów Azji Środkowej, Kaukazu. Tandoor to gliniane palenisko, piec do gotowania, cos jak u nas piec chlebowy tylko w wersji pionowej. Zasada działania Tandoor jest następująca podobna do działania pieca chlebowego. Rozpalamy go drewnem układanym wewnątrz i rozgrzewamy do maksymalnej temperatury, a następnie wkładamy do niego mięso np. na szampurach lub specjalnych regałach, hakach, …

W tandoor można smażyć i piec wszelkie produkty, wspaniałe połączenie otwartego i zamkniętego pieczenia daje naprawdę niesamowity efekt. W Tandoor gotowanie soczystych szaszłyków, ryb, warzyw, grzybów, w całości nogi jagnięcej lub całego kurczaka – jest bardzo proste.

Ważną zaletą tandoor jest wykonanie go z przyjaznych dla środowiska materiałów ceramicznych. Grube ceramiczne ściany gromadzą i utrzymują temperaturę bardzo dobrze. Wygląd tandora też nie jest bez znaczenia. Wszak człowiek je oczami.

Ze względu na wysoką temperaturę wewnątrz pieca mięso jest przygotowywane znacznie szybciej niż na grillu i pozostaje soczyste