Wątrobiana II

Wątrobiana II

Składniki:

– wątroba 0,5kg

– boczek 1kg

– cebula 2-3 szt małe

– pieprz 0,8g/kg

– sól do smaku

– osłonki poliamidowe (termokurczliwe)

Wątrobe pokrajać w plastry i sparzyć. Wkłądamy do wody o temp. 90 stopni, a potem trzymamy przez 10 minut w obniżonej temperaturze do 70 stopni do menentu, aż wątroba nabierze barwy mlecznej kawy oraz straci charakterystyczną gorycz. Wątrobę należy parzyć do momentu, aż z pasków przestanie wypływać czerwony sok po naciśnieciu.

Uwaga: WĄTROBY NIE GOTUJEMY!!!!

Następnie przepuszczamy wątrobę ptrzez sitko 3mm dwa razy. Boczek również mielemy na sitki 3mm dodając cebulę.

Mieszamy z solą i pieprzem. Próbujemy. Nabijamy w osłonki poliamidowe:

Parzymy ok 1,5h w wodzie o temp ok 75 stopni. Studzimy. Do lodówki i smacznego