Wątrobianka wg. Arkadiusza

Składniki:

– 5 kg wszystkiego czyli podgardle, boczek, okrawki z łopatki z fajnymi przerostami mięsa,

– 1,5kg wątroby wieprzowej,

– 0,5 kg wątroby baraniej,

– 5 czerstwych bułek,

– 4 marchwie,

– 2 cebule,

– czosnek,

– bulion (wywar)

– sól morska,

– pieprz,

– mielone ziele angielskie

– osłonki naturalne (jelita)

Podgardle, boczek, okrawki z łopatki, cebulę i marchew gotujemy na wolnym ogniu koło 60 minut dodajemy liść laurowy czosnek, parę ząbków, wątrobę myjemy i parzymy przez 10 minut w temper 70 stopni. Wszystkie składniki chłodzimy i mielimy maszynką do mięsa na najmniejszych sitkach. Pieczywo zalewamy powstałym wywarem z mięsa, aby się dobrze namoczyły. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy, pakujemy w naturalne jelita luźno, parzymy 50 minut w temper 60 stopni bardzo uważać aby nie popękały jelita nie przyjemna sprawa. Chłodzimy zimną wodą koło 10 minut, do lodówki na noc rano na śniadanko jak znalazł.

Smacznego

Podziękowania koledze Arkowi za przesłanie przepisu 🙂