Żeberka z warchlaka

Żeberka z warchlaka

Surowce, przyprawy i materiały pomocnicze:

– żeberka z warchlaka

– sól 20g/kg

– pieprz

– jałowiec

Sposób wykonania:

Żeberka tniemy w paski nacieramy solą oraz zmiażdżonymi przyprawami. Układamy ciasno w naczyniu, lekko przykrywamy, nie za szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce (o temp. 6 stopni) na dwa dni, najlepiej do lodówki. Następnie wyjmujemy z naczynia wieszamy na hakach lub pętelkach z przędzy wędzarniczej w chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu na 1-2 godziny celem ocieknięcia.

Wędzarnię rozgrzewamy do 50 stopni, wieszamy żeberka w wędzarni tak, aby się nie stykały. Osuszamy je przy dużym ruchu powietrza i małej ilości dymu, aż ich powierzchnia będzie sucha. Żeberka wędzimy w temperaturze 50-60 stopni przez 1-2 godziny do barwy brązowej. Następnie możemy przerwać wędzenie i wyjąć żeberka, które w późniejszym czasie będziemy mogli zastosować jako dodatek do bigosu, czy znakomitej zupy. Możemy też je przygotować do spożycia bezpośrednio po wędzeniu. Wtedy należy temperaturę w wędzarni podnieść do 80-90 stopni i piec żeberka około 0,5 godziny.

Po pieczeniu wyśmienite żeberka z warchlaka możemy zjeść na ciepło lub chłodzimy do temperatury poniżej 18 stopni w chłodnym pomieszczeniu.

Tak przygotowane żeberka są znakomite do przygotowania aromatycznej zupy z dziczyzny lub innych wspaniałych dań jednogarnkowych.

Darz bór