Zrazy zawijane wołowe

przepis z 1969r

Przepis pochodzi z podręcznika MON z 1969r. “Organizacja żywienia i przyrządzania posiłków w stołówkach wojskowych”.

Składniki:

  • 140 g mięsa wolowego,
  • 10 g słoniny boczku,
  • 15 g tłuszczu (smalec),
  • 15 g mąki pszennej,
  • 20 g soli,
  • 15g koncentratu pomidorowego,
  • pieprz, papryka i sól do smaku.

Mięso opłukać w ciepłej wodzie, osączyć i pociąć na porcje w poprzek włókien mięśni. Każdą porcję zbić tłuczkiem, aby płat mięsa był bardzo cienki. Słoninę (boczek) pokroić w paski i zrumienić na patelni wraz z cebulą. Zbity płat mięsa posolić, do jego wnętrza włożyć kawałek słoniny (boczku) z cebulą i zawinąć. Aby się zrazy w czasie obróbki cieplnej nie rozpadały, należy je spiąć szpilką drewnianą lub przewiązać nitką, następnie obtoczyć mąką, obsmażyć i dusić do miękkości. Zrazy podawać z buraczkami, marchewką, surówkami.

Po przepisy, porady zapraszam również do naszej grupy Wyroby Domowe

Książki z przepisami znajdziecie w księgarni wydawcy Świat Książki