przepis z 1969r
Przepis pochodzi z podręcznika MON z 1969r. “Organizacja żywienia i przyrządzania posiłków w stołówkach wojskowych”.
Składniki:
- 140 g mięsa wolowego,
- 10 g słoniny boczku,
- 15 g tłuszczu (smalec),
- 15 g mąki pszennej,
- 20 g soli,
- 15g koncentratu pomidorowego,
- pieprz, papryka i sól do smaku.
Mięso opłukać w ciepłej wodzie, osączyć i pociąć na porcje w poprzek włókien mięśni. Każdą porcję zbić tłuczkiem, aby płat mięsa był bardzo cienki. Słoninę (boczek) pokroić w paski i zrumienić na patelni wraz z cebulą. Zbity płat mięsa posolić, do jego wnętrza włożyć kawałek słoniny (boczku) z cebulą i zawinąć. Aby się zrazy w czasie obróbki cieplnej nie rozpadały, należy je spiąć szpilką drewnianą lub przewiązać nitką, następnie obtoczyć mąką, obsmażyć i dusić do miękkości. Zrazy podawać z buraczkami, marchewką, surówkami.